4 Zorgaanbod

4.1 Taakteams tonen aanbod via sterke animatievideo’s

4.1 Taakteams tonen aanbod via sterke animatievideo’s.

Taakteam? Wat is dat? Een taakteam krijgt een specifieke taak/opdracht vanuit het MT/organisatie. Het betreft taken die niet in het normale takenpakket van medewerkers belegd zijn en die overstijgend zijn aan kernteams (een kernteam is een organisatorische eenheid zoals een zorgteam of een ondersteunend team als P&O). Vooropgesteld vinden de leden het heel leuk om lid te zijn van een taakteam, vanuit de passie die zij hebben voor het onderwerp willen ze graag informatie delen. Eén teamlid van een taakteam is proceseigenaar, en verantwoordelijk voor het resultaat. Dat is vaak de manager. Bij elk taakteam is een gedragsdeskundige betrokken. Medewerkers primair proces die deelnemen aan een taakteam worden hier in uren voor gefaciliteerd. Er zijn zorginhoudelijke en niet-zorginhoudelijke taakteams. De 4 zorginhoudelijke taakteams hebben kennis en expertise over deze onderwerpen: verslaving en middelengebruik, relatie, intimiteit en seksualiteit, ouderen en autisme. Zij werken samen zodat zij hun werkwijzen zoveel mogelijk kunnen standaardiseren en ook de communicatie efficiënt kan worden gedaan.

Doelstelling

Meestal is een cliënt/team gebaat bij vroege signalering en aanpak met ondersteuning door een taakteam. Men moet dan wel weten wat het taakteam is en wat zij voor je kan betekenen. En allereerst überhaupt weten dat het bestaat. Het is dus belangrijk dat Gors-medewerkers weten welke taakteams er zijn, wanneer je ze kunt raadplegen en hoe. Ook cliënten/hun verwanten zijn gebaat bij goede informatie en communicatie over taakteams. Beiden met als doel dat ze taakteams beter weten te vinden en benaderen als er een specifieke vraag/issue is. Tenslotte is de externe communicatie (o.a. onze ketenpartners) van belang. Hier ligt een kans om onszelf als Gors te profileren als professionele zorgaanbieder. Een zorgaanbieder waar expertise/kennis in taakteams is verenigd en tijdige, goede zorg/ondersteuning op maat biedt aan cliënten.

Animatievideo’s en beeldmerken

Een verbetering van de communicatie draagt bij aan de genoemde doelstellingen. Om de communicatie goed te kunnen starten, is gekozen om animatievideo’s te laten maken. Met een universele beeldtaal en dus toegankelijk voor zowel mensen met een verstandelijke als lichamelijke beperking als niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De video’s kunnen via alle kanalen regelmatig worden gedeeld. Tijdens het ontwikkelproces ontstaan per taakteam eigen unieke & herkenbare iconen met onderlinge samenhang. Deze ‘logo’s’ kunnen worden gebruikt bij alle andere communicatie-uitingen van de betreffende taakteams. Voor de inhoud van elke video is gekozen om in ieder geval te communiceren: voor wie, wanneer raadpleeg je zo’n team, in welke situatie(s) en hoe benader je het taakteam?

Aandacht via verschillende kanalen

Op 30 november 2023 zijn deze video’s ingeleid en vertoond aan een groep collega’s binnen Gors tijdens een speciaal hiervoor georganiseerd moment. De reacties waren zeer positief. Er zijn plannen gemaakt om vanaf 2024 de video’s aandacht te geven via cliëntennieuwsbrieven, ons sociale intranet Mijn Gors, de website en de sociale media . Vaak met gebruik van nieuwswaardige updates of een actuele insteek, bijvoorbeeld op Valentijnsdag door taakteam relatie, intimiteit & seksualiteit. Ook krijgen de video’s van de taakteams een plaats in het onboardingproces voor nieuwe medewerkers.

Taakteam Autisme: https://youtu.be/SKghyslhyjU
Taakteam Relatie, Intimiteit en Seksualiteit: https://youtu.be/gX-zbX8FWfw
Taakteam Middelengebruik: https://youtu.be/U6XPZnaOFBQ
Taakteam Ouderen: https://youtu.be/Z7EvkaOxPFo