3 Cliëntervaring

3.2 “Misschien mogen wij het lint doorknippen”

3.2 “Misschien mogen wij het lint doorknippen”.

Aan de nieuwe locatie voor wonen en dagbesteding aan de Scheldestraat in Zierikzee wordt volop gebouwd. Cliënten en medewerkers krijgen eind 2024 een gloednieuw pand. Daar moeten ze wel het nodige voor over hebben. Zoals verhuizen en werken vanuit een tijdelijk pand, de voormalige Lidl-supermarkt aan de Schelphoekstraat. Gerard-Jan van Bommel is één van de cliënten die dagelijks bij het tijdelijke Brugzicht aanwezig is. Hij herinnert zich de start van de bouw nog goed. “We hebben toen allemaal onze naam op de heipaal mogen zetten.”

Thea Donker werkt als begeleider bij Brugzicht. Daarnaast is zij aanspreekpunt voor de cliëntenraad. Zij vertelt dat de verhuizing een rommelige periode was. “Logisch natuurlijk, een verhuizing is altijd chaotisch, en zeker met zoveel groepen. Bovendien, omdat er zoveel mensen bij betrokken waren, verliep de communicatie soms ook moeilijk. Wij hebben geprobeerd de cliënten zo goed mogelijk mee te nemen in dit proces. Dat vergt de nodige creativiteit. Het was leuk dat de cliënten op een bepaald moment op alle muren in het oude Brugzicht mochten tekenen. Bij het afscheid hebben we een afscheidslied gezongen en inderdaad, de start bouw was een feestelijke middag. Het idee van de heipalen voorzien van namen en wensen kwam van de cliëntenraad.”

Werk en plezier op de tijdelijke locatie

Werken vanuit het tijdelijke pand heeft voor- en nadelen. Zo is er een zee aan ruimte en, doordat het een oud pand is, kan er veel. “Net als in het oude Brugzicht doen we iedere vrijdag verstoppertje, we hebben een slaapfeest gehad en we eten aan extra lange tafels, dat is allemaal hartstikke leuk.” Nadelen zijn er ook. “Al voordat we erin gingen, zagen we dat de achterste drie groepen geen daglicht zouden hebben. Het heeft de cliëntenraad en later zelfs de centrale cliëntenraad flink wat moeite gekost om akkoord te krijgen voor drie dakramen. Verder is deze tijdelijke bakkerij een stuk meer open dan voorheen. Dat is voor sommige cliënten lastig; ze krijgen veel prikkels en werken daardoor minder prettig.” Ook Gerard-Jan werkt een aantal dagen per week in de bakkerij. Daar bakt hij onder andere koekjes, appeltaart en boterkoek. Leuk werk vindt hij zelf. “Ik moest even wennen aan de verhuizing. Ik moet nu anders naar mijn werk fietsen. En in de bakkerij staan alle machines op een andere plek, ook dat was in het begin moeilijk.” Gerard-Jan en Thea vertellen dat de inwoners van de wijk Poortambacht deze tijdelijke locatie gelukkig evengoed weten te vinden. “Allerlei groepen bezoeken het wijkhuis nog steeds regelmatig.”

Nieuwbouw volgen

Wie in deze tijdelijke locatie rondkijkt, ziet dat een hele wand vol hangt met foto’s van de nieuwbouw. Deze foto’s worden gemaakt door begeleider Tanja. Gerard-Jan vertelt dat de alle cliënten graag een keer bij de nieuwbouw willen gaan kijken. “Dat kan zodra het veilig is”, weet hij. Zelf fietst hij vrijwel dagelijks langs de nieuwbouwlocatie. Op die manier volgt hij de bouw op de voet. Thea vult aan dat ook herhaaldelijk gevraagd is om een voorlichting over de nieuwbouw voor de cliënten. Dat is tot op heden niet gerealiseerd.

Inspraak en medezeggenschap

Inspraak en medezeggenschap is volgens Thea op verschillende manieren geregeld. Zo komt iedere maand een projectgroep samen, waaraan vanuit elke groep een medewerker deelneemt. “In dit overleg bespreken we praktische zaken, zoals wat is de juiste plaats voor de kassa en waar moet het rolstoeltoilet komen? Het is jammer dat we niet overal op één lijn zitten. Zo is er besloten dat er een winkel in de bakkerij komt, terwijl het in onze ogen heel lastig is voor één begeleider om én de bakkerij én de winkel te runnen. Daar zetten we echt vraagtekens bij. Jammer was ook dat er over de nieuwe oven misverstanden zijn ontstaan. Deze was niet begroot, maar komt er wel. Dit gaat alleen wel ten koste van andere nieuwe apparatuur.”

Commissies tuin en interieur

Naast de projectgroep zijn er twee commissies in het leven geroepen, die gaan meepraten over het interieur en de tuin. Daarin zitten zowel medewerkers als cliënten. Gerard-Jan bijvoorbeeld zit in de tuincommissie. “Dan kunnen we leuke plantjes kiezen”, vertelt hij. De leden van de tuincommissie hebben inmiddels al een rondje om het nieuwe gebouw gelopen om te kijken hoe groot de tuin zal worden. “Ik merk enige vertraging”, vertelt Thea over de commissies. “De projectleider is vertrokken en de nieuwe projectleider moet nog opstarten.”

Zin in het nieuwe pand

Hoe prettig het tijdelijke onderkomen ook is, zowel Thea als Gerard-Jan kijken uit naar een nieuwe start in het nieuwe pand. “Het lijkt me heerlijk: alles weer schoon, nieuw en zorgeloos. In het oude pand deed bijvoorbeeld het verwarming het nauwelijks en liepen de wc’s soms niet door. Heerlijk dat we daar straks van af zijn. Bovendien, het zorgt ook weer voor rust, want laten we eerlijk zijn, deze periode kost ons allemaal wat extra energie.” Ook Gerard-Jan heeft zin in de nieuwe locatie, ook omdat er allerlei nieuwe apparatuur in de bakkerij komt. Toch vraagt hij zich één ding af: “Zouden wij het lint mogen doorknippen bij de opening?”